Ułamek algebraiczny - równanie
Solitude1: | | 1 | | 1 | | x2−2 | |
Rozwiąż równanie: |
| + |
| = |
| |
| | x | | x+1 | | x2+x | |
Tyle zrobiłem sam (nie wiem po prostu czy jest to dobrze, dlatego proszę o sprawdzenie):
Założenie:
x≠0 ∧ x≠−1 ∧ x
2+x≠0 Δ<0
| 1 | | 1 | | x2−2 | |
| + |
| − |
| =0 |
| x | | x+1 | | x(x+1) | |
−x
2+2x−1=0
Δ=16
x
1=−1
nzz
x
2=3
Pozdrawiam
12 lut 16:57
Solitude1: −x2+2x+3=0
Δ=16
x1=−1 nzz
x2=3
Tak powinna wyglądać końcówka.
12 lut 16:59
Jack: w zalozeniu
x2 + x ≠ 0 wcale Δ nie jest mniejsza od zera...a po drugie po co Ci tutaj delta...
x2+x ≠ 0 −>>>>> x(x+1)≠ 0 −>>> x≠0 lub x≠ −1, a z kolei te zaloezenia juz tam masz...
12 lut 17:01
Solitude1: no tak

masz rację, właśnie nie byłem pewny jak tutaj powinno być, a faktycznie mogłem
wyłączyć tego x przed nawias

Dzięki
12 lut 17:03
Solitude1: wcale tego nie zrobiłem wcześniej w mianowniku, wcale xD
12 lut 17:04
Jack: reszta ok −> mam na mysli uwzglednione 16:59
oczywiscie jesli "nzz" oznacza "nie nalezy do dziedziny"
12 lut 17:05
Solitude1: Tak, "nzz", czyli niezgodne z założeniem w zadaniu
12 lut 17:07
Jack: a ok ; D
no to wszystko ok
12 lut 17:08
Solitude1: Jeszcze raz dzięki
12 lut 17:09