matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownanie rozniczkowe
holek:
y'−y=cosx−x jak rozwiązać ?
12 lut 16:56
yyhy:
y'=y+cosx−x y'=y to y=Ce
x
Teraz uzmiennianie stałej y(x)=C(x)e
x
y'=C'e
x
+Ce
x
Ma być C'e
x
+Ce
x
=Ce
x
+cosx−x C'e
x
=cosx−x
cosx−x
C'=
e
x
C=∫cosxe
−x
dx −∫xe
x
dx....
12 lut 17:02