ekstrema
brick: Jakie powinny być długości przekątnych deltoidu o bokach a i b, aby jego pole było największe?
Mam problem z tym zadaniem, bo nie za bardzo wiem, jak uzależnić długość chociaż jednej
przekątnej od długości boków.
Proszę o pomoc.
12 lut 16:34
Kacper:
Podaj pełną treść zadania, bo brakuje informacji.
12 lut 17:14
brick: To są wszystkie dane, przekątne to p i q. Dane są a i b.
12 lut 17:33
brick:
12 lut 18:39
Eta:

Pole deltoidu= a*b*sinα −−−− jest największe,jeżeli sinα =1 ⇒
α=90
o
| | p*q | | 2ab | |
to P=a*b i P= |
| ⇒ p*q=2ab ⇒ p= |
| |
| | 2 | | q | |
z tw. Pitagorasa w trójkącie ABC
| | 2ab | |
q2=a2+b2 ⇒ q= √a2+b2 i p= |
| |
| | √a2+b2 | |
12 lut 20:57
iryt:

BD=e, AC=f
P
ABCD=a*b*sinα, α∊(0,π)
| | π | |
P=a*b*sinα jest największe dla α= |
| |
| | 2 | |
wtedy:
ΔBAD− Δprostokątny, P
ABCD=a*b
e
2=a
2+b
2⇔e=
√a2+b2
e=
√a2+b2
=============
?
12 lut 21:07
brick: Ogromne podziękowania dla Was! Dziękuję!
12 lut 22:11
Mila:
12 lut 22:18
Eta:
12 lut 23:21