pochodna
Daria: mam problem z tą pochodną y=x√2−x2
ktoś poratuje?
12 lut 15:53
yyhy: (f*g)'=f'g+fg'
f=x
g=√2−x2
12 lut 15:54
12 lut 15:59
yyhy: jeszcze 2 w mianowniku
czyli
| | −x | |
g'=U{−2x}{2(2−x2)= |
| |
| | (2−x2) | |
12 lut 15:59
Daria: no ale właśnie tu mi coś nie pasuje, Bo nie zgadza mi się z odpowiedziami. Bo robię tak
| | 1 | | 2x | |
y'=1*√2−x2 + |
| *−2x = √2x−x2 − |
| = |
| | 2√2−x2 | | 2√2−x2 | |
sprowadzam do wspólnego mianownika
| √2−x2*√2−x2 −x | | √4−2x2−2x2+x4−x | |
| = |
| = |
| √2−x2 | | √2−x2 | |
| | √x4−4x2+4−x | | x2 −2x+2 −x | | x2 − 3x +2 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √2−x2 | | √2−x2 | | √2−x2 | |
no i nie mogę wyłapać gdzie mam błąd
12 lut 16:03
yyhy: √2−x2√2−x2=√(2−x2)2=2−x2
12 lut 16:12
yyhy: x
2−4x
2+4=(x
2−2)
2 i dopiero teraz można skrócić

(jak juz chcesz tak rozpisywac)
12 lut 16:13
Daria: aaa dobra, racja. Dzięki
12 lut 16:14