Zbadaj istnienie rozwiazan rownania.
zeco0: Cześć.
| | ⎧ | −x+y+z=−2 | |
| Zbadaj istnienie rozwiązań równania | ⎨ | x+y−2z=1 | . Jeśli istnieja wyznacz je
|
| | ⎩ | 3x−y−4z=5 | |
wszystkie.Wiem, że jeżeli rząd macierzy podstawowej jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej
tego rownania to takie rozwiazania istnieja. W tym przypadku obliczyłem, że rzedy macierzy
równe sa 3. Natomist nie wiem jak wyznaczyć liczbę rozwiazań:(
12 lut 15:36
Jack: Cramer / Gauss?
12 lut 15:51
Jack: chociaz wyznacznik glowny = 0 wiec cramerem nie da rady...
12 lut 15:56
12 lut 16:02
zeco0: A wiec tak: odnośnie mojego 1 postu

popełniłem tam błąd bo jak już zauważył Jack wyznacznik
główny = 0 wiec policzylem rząd macierzy podstawowej jeszcze raz i wyszło 2. Rząd macierzy
uzupełnionej też wynosi 2. Z linku od Kejta wiem, że jesli rząd macierzy podstawowej=rzedowi
macierzy uzupełnionej i dodatkowo liczba niewiadomych w ukladzie jest wieksza od rzedu
macierzy to jest nieskonczenie wiele rozwiązan.
Odnosząc sie do treści zadania mamy skonczoną pierwszą częśc czyli zbadane istnienie rozwiązan.
Problem w tym, że nie wiem jak wyznaczyc te wszystkie rozwiązania, ktorych przeciez jest
nieskonczenie wiele?
12 lut 16:40
zeco0: Wyznaczyłem wszystkie rozwiązania tylko nie jestem pewny czy na pewno chodzi o cos takiego.
1 krok tak jakby zeruje X w 2 i 3 wierszu rownania
| ⎧ | −x+y+z=−2 wiersz 1 − w1 | |
| ⎨ | x+y−2z=1 w1+w2 |
|
| ⎩ | 3x−y−4z=5 w3+3w1 | |
2. dodaje stronami i otrzymuje
| ⎧ | −x+y+z=−2 w1 | |
| ⎨ | 2y−z=−1 w2 |
|
| ⎩ | 2y−z=−1 w3−w2 | |
za z przyjmuje t i ostatecznie otrzymuje:
12 lut 17:05
zeco0: Sprawdzcie prosze czy to jest OK
12 lut 18:08