matematykaszkolna.pl
Zbadaj istnienie rozwiazan rownania. zeco0: Cześć.
 −x+y+z=−2 
Zbadaj istnienie rozwiązań równania x+y−2z=1. Jeśli istnieja wyznacz je
 3x−y−4z=5 
wszystkie.Wiem, że jeżeli rząd macierzy podstawowej jest równy rzędowi macierzy rozszerzonej tego rownania to takie rozwiazania istnieja. W tym przypadku obliczyłem, że rzedy macierzy równe sa 3. Natomist nie wiem jak wyznaczyć liczbę rozwiazań:(
12 lut 15:36
Jack: Cramer / Gauss?
12 lut 15:51
Jack: chociaz wyznacznik glowny = 0 wiec cramerem nie da rady...
12 lut 15:56
Kejt: powinno pomóc: http://blog.etrapez.pl/macierze/uklady-rownan-jednorodne-liczba-rozwiazan-przy-uzyciu-rzedu-macierzy/ jak nie to pytaj, może coś jeszcze pamiętam
12 lut 16:02
zeco0: A wiec tak: odnośnie mojego 1 postu popełniłem tam błąd bo jak już zauważył Jack wyznacznik główny = 0 wiec policzylem rząd macierzy podstawowej jeszcze raz i wyszło 2. Rząd macierzy uzupełnionej też wynosi 2. Z linku od Kejta wiem, że jesli rząd macierzy podstawowej=rzedowi macierzy uzupełnionej i dodatkowo liczba niewiadomych w ukladzie jest wieksza od rzedu macierzy to jest nieskonczenie wiele rozwiązan. Odnosząc sie do treści zadania mamy skonczoną pierwszą częśc czyli zbadane istnienie rozwiązan. Problem w tym, że nie wiem jak wyznaczyc te wszystkie rozwiązania, ktorych przeciez jest nieskonczenie wiele?
12 lut 16:40
zeco0: Wyznaczyłem wszystkie rozwiązania tylko nie jestem pewny czy na pewno chodzi o cos takiego. 1 krok tak jakby zeruje X w 2 i 3 wierszu rownania
−x+y+z=−2 wiersz 1 − w1 
x+y−2z=1 w1+w2
3x−y−4z=5 w3+3w1 
2. dodaje stronami i otrzymuje
−x+y+z=−2 w1 
2y−z=−1 w2
2y−z=−1 w3−w2 
−x+y+z=−2  
2y−z=−1
0=0 
za z przyjmuje t i ostatecznie otrzymuje:
x=−t+32