ciągłość funkcji
Smerf: Jak zabrać się do takiego zadania?
Niech f: [0,1] → R będzie funkcją ciągłą spełniającą warunek
Wykazać że instnieje y ∊ [0,1] takie że f(y)=0
yyhy: Biorę sobie ε>0
Znajde δ>0 takie, że
| | f(x)+f(1−x) | |
Jeżeli |x−0|<δ to | |
| −1|<ε |
| | x | |
| | f(x)+f(1−x) −x | |
Czyli jeżeli |x|<δ to | |
| |<ε ** |
| | x | |
Niech h(x)=f(x)+f(1−x) −x
h(0)=f(0)+f(1)−0=f(0)+f(1)
h(1)=f(1)+f(0)−1
| | h(x) | |
Zauważ, że h(0)=0 to wynika z ** (gdyby h(0)≠0) to |
| nie miało granicy w 0) |
| | x | |
czyli w szczególności f(0)=−f(1)
1. Jeżeli f(0)>1 to f(1)<0 i z własności Darboux istnieje s∊[0,1] taki, że f(s)=0
2. Jeżeli f(0)<0 to f(1)>0 i analogicznie..
3. Jeżeli f(0)=0 to f(1)=0 i też istnieje s taki, że f(s)=0 (s=0 oraz s=1)