całka nieoznaczona
Adam: Pomóżcie obliczyć całkę nieoznaczoną:
∫(2x+1)2e2xdx
12 lut 13:08
Jerzy:
Licz przez części .. e2x = t
12 lut 13:11
Jerzy:
e2x = v' oczywiście
12 lut 13:13
Adam: a coś prościej
12 lut 13:54
Jerzy:
Przecież to prosta całka
12 lut 14:18
Adam: dla ciebie jest, dla mnie nie zresztą jak bym wiedział jak ją rozwiązać to bym nie pytał...
12 lut 15:03
12 lut 15:06
Jerzy:
= 1/2e2x(2x+1)2 − ∫(2x+1)e2xdx....
ostatnią rozbij na dwie i pierwszą z nich przez części
12 lut 15:12
Adam:
12 lut 16:01
yyhy: ∫(2x+1)
2e
2xdx
=∫(4x
2+4x+1)e
2xdx
=∫4x
2e
2xdx+∫4xe
2xdx+∫e
2xdx
=4∫x
2e
2xdx+4∫xe
2xdx+∫e
2xdx
Każdą całke trzeba policzyć osobno
Policze ci tą "najtrudniejszą", reszte SAM i koniec znaków zapytania...musisz coś sam zacżąć
kumać i działać
| | 1 | | 1 | |
∫x2e2xdx= |
| x2e2x−∫2x* |
| e2xdx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2e2x−( |
| xe2x−∫ |
| e2xdx) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| x2e2x− |
| xe2x+ |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
12 lut 16:09
Adam: dobra to mam tak
2.
3.
potem podstawić ?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
4( |
| x2e2x− |
| xe2x+ |
| e2x)+4( |
| xe2x− |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
12 lut 18:20
Adam: po skróceniu wychodzi:
dobrze jest czy się gdzieś pomyliłem ?
12 lut 18:27
yyhy: Policz pochodna i sprawdz czy to ta funkcja podcałkowa..
12 lut 18:29
Adam: wychodzi na to że tak dzięki za pomoc
12 lut 18:35