Obliczyć całkę oznaczoną.
dB: górna granica (1/2)ln3
dolna granica 0
∫(ex+dx)/(1+e2x)
12 lut 13:01
Jerzy:
Zapisz porządnie całkę potem podstaw t = ex
12 lut 13:08
12 lut 13:15
Jerzy:
No...i.podstawiaj
12 lut 13:18
Adam: jest szansa na rozwiązanie bo powiem szczerz że nie wiem o co chodzi?
12 lut 14:00
Jerzy:
| | dt | |
=∫ |
| ..... a to całka elementarna |
| | 1 + t2 | |
12 lut 14:05
Adam: arctg x + C ?
12 lut 15:41
yyhy: t=e
x...
12 lut 15:44
Jerzy:
arctgt ... i wracasz do podstawienia
12 lut 15:44
Adam: | | exdx | | tdx | |
∫ |
| = ∫ |
| = arctg t + C = arctg ex + C |
| | 1+e2x | | 1+t2 | |
12 lut 15:54
Jerzy:
Bez t w liczniku
12 lut 15:55
Adam: i tyle ? co z granicami ?
12 lut 16:08
azeta: ∫baf(x)dx=F(b)−F(a)
12 lut 16:32
Adam: czyli jeżeli dobrze rozumuje to
| | 1 | | ln3 | |
F( |
| ln3)−F(0)=arctg e |
| − arctg e0 + C |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 19:31
3Silnia&6: arctg(e(ln3)/2)) + C − (arctg(e0) + C) = arctg(e(ln3)/2)) − arctg(e0) =
arctg(e(ln3)/2)) − arctg 1 = arctg(e(ln3)/2)) − π/4
12 lut 19:53