Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych zmiennej x
stokrotkę: Wyznacz wartości pozostalych funkcji trygonometrycznych zmiennej x
cosx = 0.6 i x ∊ (3/2π;2π)
Jest jakiś dobry sposób na to, bez podstawiania do 1 trygonometrycznej?
12 lut 12:34
5-latek: sinx= −
√1−cos2x
12 lut 12:38
yht:
Pitagoras, potem liczysz sin i tg normalnie z definicji
a na koniec wstawiasz minusy do sin i tg bo w (3/2π,2π) sin i tg są na minusie
powinno być sin x = −0.8, tg x = −4/3
12 lut 12:39
Janek191:
| | 3 | |
cos x = |
| x ∊ ( 1,5π ; 2π ) IV ćwiartka |
| | 5 | |
a = 3 r = 5
a
2 +b
2 = r
2 ⇒ b
2 = r
2 − a
2 = 5
2 − 3
2 = 25 − 9 = 16 ⇒ b = − 4
zatem
12 lut 12:42
stokrotkę: Z Pitagorasa wychodzą: tg −4/3 i ctg −3/4
W odpowiedziach pojawia się pierwiastek, 2√2
Dlaczego tak jest?
12 lut 12:46
yht:
bo błąd w odpowiedziach jest
12 lut 12:47
5-latek: Albo z e wzoru
| | 1 | |
cosx= |
| wylicz tgx |
| | √1+tg2x | |
12 lut 12:47