Granica jest równa
Kacper:

Granica jest równa. Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. W mianowniku jest x+3, a "−" tyczy
się −3 pod lim
12 lut 12:18
Kacper: Odpowiedzi : A.−∞ B.0 C.6 D.+∞
12 lut 12:20
yht:
podstawiasz sobie x = −3,0001 do całego wyrażenia
jeśli wynik wyjdzie ci duży na minusie to −∞, a jeśli duży na plusie to +∞
ogólnie, −3− to liczba troszkę mniejsza od −3 ( leżąca na osi liczbowej na lewo od −3 )
zatem −3− = −3,0001
gdyby było −3+, to wtedy −3+ = −2.9999 tak to działa
5+ = 5.0001
5− = 4,9999
itd.
12 lut 12:25
Kacper: ooo Dziękuję ! teraz sobie przypomniałem z lekcji że jak jest − to troszke mniejsza od tej
liczby.
12 lut 12:28
Kacper: Hmmm a jak wyszło −0,00150005 to wtedy jest −∞?
12 lut 12:32
yht:
nie, wtedy 0
12 lut 12:33
Kacper: Ok, dziękuję
12 lut 12:33
yht:
w tym przykładzie wychodzi −150005 (czyli dużo na minusie) więc granicą będzie −∞ zatem odp. A
jest prawidłowa
12 lut 12:36