Trygonometria
5-latek:

| | π | |
jak z kola trygonometrycznego wyprowadzić wzory redukcyjne |
| +α |
| | 2 | |
12 lut 12:12
5-latek: Czy dobry rysunek narysowałem ?
Bo można oczywiście wyprowadzić to ze wzorow
sin(x+y) i cos(x+y)
kochanus−niepospolitus zapoznałem się z nimi
12 lut 12:15
5-latek: Teraz widze zrobiłem zły rysunek
Zroblilem rysunek dla π−α
To w takim razie nie wiem
12 lut 12:20
5-latek:
12 lut 12:31
5-latek: Znalazlem w innej książce .
Ale jeśli ktoś by chciał napisac to bardzo proszę . Będzie do porównania
12 lut 13:25
52:

| | π | | π | |
sin( |
| +α)= + cosα , bo sinus jest dodatni w drugiej ćwiartce, a że do dajemy |
| , a |
| | 2 | | 2 | |
nie kπ, gdzie k∊C to przechodzi w kofunkcję
| | π | | π | |
cos( |
| +α)= − sinα , bo cosinus jest ujemny w drugiej ćwiartce, a że do dajemy |
| , a |
| | 2 | | 2 | |
nie kπ, gdzie k∊C to przechodzi w kofunkcję
| | π | | π | |
tg( |
| +α)= − ctgα , bo tangens jest ujemny w drugiej ćwiartce, a że do dajemy |
| , a |
| | 2 | | 2 | |
nie kπ, gdzie k∊C to przechodzi w kofunkcję
| | π | | π | |
ctg( |
| +α)= −tgα , bo cotangens jest ujemny w drugiej ćwiartce, a że do dajemy |
| , a |
| | 2 | | 2 | |
nie kπ, gdzie k∊C to przechodzi w kofunkcję
12 lut 18:33
5-latek: Czesc

Dzieki za napisanie
Jutro napisze jak mam w ksiazce
12 lut 23:05