Równania trygonometryczne
Ewa: Rozwiąż równianie:
tg
2x=
√3tgx
nie mam najmniejszego pojęcia
12 lut 12:08
Ewa: 4cos
2x−cos2x=2
jeśli ktoś się zlituje to też ten przykład
12 lut 12:18
Janek191:
1)
tg x = 0 lub tg x =
√3
| | π | |
x = 0 + k*π lub x = |
| + k*π , k − dowolna liczba całkowiata |
| | 3 | |
12 lut 12:21
5-latek: cos2x= cos
2x−sin
2x
ale sin
2x=1−cos
2x to cos2x= cos
2x−(1−cos
2x)= cos
2x−1+cos
2x= 2cos
2x−1
4cos
2x+2cos
2x−1=2
6cos
2x=3
| | 1 | | 1 | |
czyli cosx= U |
| lub cosx=− |
| |
| | √2 | | √2 | |
dalej Ty
12 lut 12:26
Janek191:
4 cos2 x − cos 2 x = 2
4 cos2 x − ( cos2 x − sin2 x) = 2*(sin2 x + cos2 x)
3 cos2 x + sin2 x = 2 sin2 x + 2 cos2 x
cos2x = sin2 x
cos x = sin x lub cos x = − sin x
12 lut 12:26
5-latek: Janek191 
A moje rozwiązanie tez jest dobre ?
12 lut 12:28
5-latek: Spojrz może na mój ostatni post
12 lut 12:29
Janek191:
To jest pewnie to samo
12 lut 12:31
Ewa: dziękuję bardzo
12 lut 12:32