a2 + b2 = c2 ⇒ b2 = c2 − a2 ⇒ b = √c2 − a2
Pole Δ
P = 0,5 a*b = 0,5 a*√c2 − a2
więc
| 0,5 a | ||
P '(a) = 0,5√c2 − a2 + | *( − 2 a) = | |
| 2 √c2 − a2 |
| 0,5 a2 | a2 | |||
=0,5 √c2 −a2 − | = 0 ⇔ √c2 −a2 = | ⇔ | ||
| √c2 − a2 | √c2 − a2 |
| c2 − a2 | a2 | |||
⇔ | = | ⇔ c2 − a2 = a2 ⇔ c2 = 2 a2⇔ | ||
| √c2 − a2 | √c2 − a2 |
| c | ||
⇔ c = √2 a ⇔ a = | ||
| √2 |
| c | ||
wtedy b = √c2 − 0,5 c2 = √0,5*c = | ||
| √2 |
| ab | ||
ogólny wzór na pole trójkąta: | ||
| 2 |
| ab | a√c2−a2 | |||
PΔ = | = | |||
| 2 | 2 |