granica w - nieskonczonosci
piotr: lim x−>− nieskonczonosci x(√x2+1−x)
12 lut 11:34
Janek191:
| | x2 + 1 − x2 | | x | |
f(x) = x*(√x2 + 1 − x) = x* |
| = |
| = |
| | √x2 + 1 + x | | √x2 +1 + x | |
więc
x→
∞
12 lut 11:44
piotr: ale to jest dla x = nieskonczonosc a ja chce dla minus nieskonczonosci
12 lut 11:46
piotr: dla minus nieskonczonosci powinno wyjsc − nieskonczonosc tak pokazuje nawet wolfram alpha
12 lut 11:47
Janek191:
− ∞
12 lut 11:50
Janek191:
lim x*(√x2 + 1 − x) = −∞*( ∞ + ∞) = − ∞
x→−∞
12 lut 11:52
piotr: ale co −
∞ ponieważ nie wiem jak obliczyć dla −
∞
12 lut 11:53
piotr: o to mi chodziło nie pomyślałem że to takie proste

Wielkie dzięki.
12 lut 11:56