Wzory funkcji trygonometrycznych
Ewa: | | ∏ | |
Uprość wzór funkcji i podaj jej monotoniczność w przedziale (0; |
| ) |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
b)f(x)=sin(−x)*cos( |
| *∏−x)+cos(−x)*sin( |
| *∏+x) |
| | 2 | | 2 | |
| | ∏ | |
c)f(x)=|1−sin( |
| −x)−cos(2∏−x)| |
| | 2 | |
Z góry dziękuję za odpowiedx, bo w sumie nie mam żadnego pomysłu
12 lut 11:25
Jerzy:
b) w ostatnim nawiasie na pewno jest + ?
12 lut 11:33
Ewa: tak, sprawdziłam teraz jeszcze raz.
12 lut 11:38
Janek191:
b)
... = − sin x*( − sin x) + cos x*( − cos x) = sin2 x − cos2 x
12 lut 12:00
Janek191:
c)
... =I 1 − cos x − cos x I = I 1 − 2 cos x I
12 lut 12:02
Ewa: hmmm... dziękuję

a jak zbadać monotoniczność?
12 lut 12:06