Geometria analityczna
nwm: Moze mi ktos wyjasnic skad sie biorą liczby 25 czy 29

x²+y²−4x−10y+4=0
x²−4x+4+y²−10y+25−29+4=0
Jest to wyzaczanie okregu z promienia
11 lut 23:54
5-latek: x2−4x=(x−2)2−4
bo (x−2)2= x2−4x+4 a my mamy mieć x2−4x to ta 4 ze wzoru skroconego mnożenia musimy
odjąć
teraz mamy y2−10y = (y−5)2− ile ?
11 lut 23:57
nwm: (y−5)2 − 4 ?
12 lut 00:00
5-latek: No nie
Napisz ile to jest
(y−5)2 =
12 lut 00:00
5-latek: Co tak długo piszsesz ?
12 lut 00:03
5-latek: No przecież
(y−5)2= y2−10y+25
to y2−10y= (y−5)2− ile ?
12 lut 00:09
nwm: przepraszam robilem inne zadanie
(y−5)2 = y2−10y+25
y2−10y = (y−5)2 −25 ?
12 lut 00:15
5-latek: Dobrze .
Teraz tak
x2+y2−4x−10y+4=0
jest to równanie w postaci ogolnej
My zapiszsemy je w postaci kanonicznej czyli
(x−xs)2+(y−ys)2=r2
czyli piszsemy
(x−2)2+(y−5)2= 4+25−4
=====================
czyli
(x−2)2+(y−5)2=25
Wiec promien tego okręgu r=5 bo we wzorze jest promien do kwadratu
12 lut 00:25
5-latek: czyli zauważ ze 4+25 =29 i wzielo się to stad ze ze wzorow skroconego mnożenia odjales 4 i
potem 25 i po przeniesieniu na prawo dostales 29
12 lut 00:29