Całka z trójkątem
mike: Oblicz całkę po obszarze trójkąta A(−1,1), B(0,0), C(2,2) funkcji 2x−y.
Przede wszystkim skąd mam wiedzieć jakie obszary całkowania. Proszę o pomoc
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
11 lut 23:28
52: Rysujesz trójkąt prostą, patrzysz, dostajesz olśnienia i działasz
11 lut 23:37
mike: Wiem jak się robi proste ale skąd te granice całkowania
11 lut 23:42
iryt:
![rysunek](rys/119698.png)
AB: y=−x
BC: y=x
AC: y=ax+b⇔
−1∫
0 [
y=−x∫
y=(1/3)x+(4/3)(2x−y) dy]dx+
0∫
2 [
y=x∫
y=(1/3)x+(4/3)(2x−y) dy]dx
12 lut 16:35