Równania różniczkowe
El Companion: Mam pytanko odnośnie równania w takiej postaci :
y' = y/x + P(x)
To równanie nazywa się równaniem liniowym ?
W jaki sposób należy je rozwiązywać ? Strasznie mi się mylą różne przypadki, kiedy podstawiam
u=y/x, kiedy wystarczy poprostu przerzucić zmienne i scałkować, kiedy metoda przewidywań itp.
Czekam na odpowiedź
11 lut 22:36
PW: Oj, nie czekaj. Zajrzyj do książek, wykładów, notatek z ćwiczeń ...
11 lut 22:49
jc: A może taka równoważna forma pomoże (y/x)' = P(x)/x ?
12 lut 00:08
Mariusz:
Tak to jest równanie liniowe
Rozwiązujesz równanie jednorodne (tutaj bez P(x))
a następnie zakładasz że rozwiązanie równania jest postaci
y=C(x)y1(x) i wstawiasz do równania niejednorodnego
y1(x) to całka szczególna równania jednorodnego
W tym równaniu możesz też skorzystać z spostrzeżenia użytkownika jc
12 lut 11:34
Jerzy: CORJ : y = C*x
12 lut 11:44