bryła wpisana w bryłę
Archeolog:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni. Każda krawędź boczna
jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz stosunek objętości ostrosłupa do
objętości opisanej na nim kuli.
No więc oznaczyłem sobie przeciwprostokątną podstawy 2c i wyszło mi,że H =
√3*c.
| | √3*c2 | | 3*c3 | |
Pole podstawy wyszło mi : |
| i w sumie objętość tej figury V = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Coś źle obliczyłem? Wynik nie wychodzi taki jak mam w odpowiedziach.
Objętość kuli podstawiłem c jako promień (bo inaczej podstawa nie mogłaby być w nią wpisana?)
| | 4*c3*π | |
do wzoru. V(kula) = |
| . |
| | 3 | |
Prosiłbym o pokazanie błędu jeśli jakiś jest i naprowadzenie na dobrą ścieżkę
11 lut 21:40
11 lut 21:43
Jack:

gg ?
11 lut 21:47
Archeolog:
teraz tamten obrazek to mnie tak zmylił, że ja już nic nie wiem... czyli nic nie jest
promieniem kuli
11 lut 21:47
dero2005:
| | 2 | |
promieniem kuli jest R = |
| a√3 gdzie a − krótsza przyprostokątna podstawy |
| | 3 | |
11 lut 21:59
Archeolog: a z czego to wynika?
11 lut 22:00
dero2005: | | 2 | |
bo to jest |
| wysokości ostrosłupa |
| | 3 | |
11 lut 22:02
dero2005:
11 lut 22:11
Archeolog: 60, 60, 60... równoboczny... faktycznie
dostosowałem sobie dane (ja przyjąłem, że przeciwprostokątna = 2c) i ładnie wyszło

dzięki wszystkim
11 lut 22:13