asymptota
stivi łonda : Asymptoty z takiej funkcji:
Hospitalem zrobiłem i wyszła mi pochodna 1/x+2
D= R/{−2}
Pionowe obustronne + i −
∞
Ukośne a wychodzi mi 0 no a z poziomych wychodzi mi
∞
Dobrze zrobione czy nie?
11 lut 20:39
yyhy: Pochodną funkcji nie loczy się regułą de l'hospitala

1. Asymptota jest pozioma w x=−2
| | ln(x+2) | |
2. Jeżeli x→∞ to |
| →0 /to własnie z reguły de l'hospitala |
| | x | |
więc y=0 jest asymptota poziomą tej funkcji
11 lut 20:42
yyhy: 1. Asymptota pionowa*** w x=−2 ***
11 lut 20:43
stivi łonda : Pozioma jest prawostronna czy lewostronna?
11 lut 20:44
stivi łonda : Czyli pionowa jest obustronna czy jak bo juz sie pogubiłem
11 lut 20:45
yyhy: 1 Pionowa x =−2
3. Pozioma w x=2
11 lut 20:46
yyhy: Pionowa to pionowa...
a pozioma jest w +∞ więc można napisać, że jest prawostronna.. (chociaz nie wiem czy tak sie
pisze)
11 lut 20:46
yyhy: Pionowa w x=−2
Pionowa w y=0
Sorry za pomyłke drugi raz
11 lut 20:47
stivi łonda : w odpowiedziach mam tak: x=−2 (prawostronna), x=0, y=0(prawostronna)
Jak to interpretować?
11 lut 20:47
yyhy: prawostronna znaczy ze w PLUS nieskonocnzosci
analogicznie ujemna (w MINUNS niesk)
11 lut 20:50
stivi łonda : a pionowa x=−2 będzie też lewostronna czy nie? Czy wgl tutaj po zastosowaniu hospitala
podstawiamy tak jakby wartość przybliżoną do liczby z dziedziny aby ustalić te pionowe czy
nie? Tzn x= −2 to kolejno dla −2− i −2+ 1,9 i 2,1 przykładowo.
11 lut 21:00
Mariusz:
yyhy tylko przy asymptotach liczy się granice
Czytaj ze zrozumieniem jeśli potrafisz
12 lut 12:13