Wyznacz współrzędne punktów podziału odcinka AB:
Norbert: Wyznacz współrzędne punktów podziału odcinka AB:
c) na trzy odcinki równej długości, jeśli A(2, −3), B(−10, 3)
d) na sześć odcinków równej długości, jeśli A(−1, 3), B(5, 15)
(to są zadania z działu geometrii analitycznej)
Nie wiem jakim sposobem ma wyjść (cyfry przy ,, S '' są na dole):
c) S1 (−2, −1), S2 (−6, 1)
d) S1 (0, 5), S2 (1, 7), S3 (2, 9), S4 (3, 11), S5 (4, 13)
11 lut 20:35
Mila:

AB
→=[−12,6]
A=(2,−3)→T
[−4,2]→S
1=(2−4,−3+2)=(−2,−1)
S
1(−2,−1)→T
[−4,2]→S
2=(−2−4,−1+2)=(−6,1)
Podobnie drugi przykład.
11 lut 23:09
Janek191:
c)
→
AB = [ − 10 −2 , 3 − (−3)] = [ − 12, 6]
S
1 = (x, y)
→ →
| | 1 | |
[ x − 2, y + 3 ] = |
| *[ − 12, 6 ] = [ − 4, 2 ] |
| | 3 | |
x − 2 = − 4 i y + 3 = 2
x = − 2 i y = − 1
S
1 = ( − 2, − 1)
============
S
2 = ( a,b)
→ →
| | 2 | |
[ a − 2, b + 3 ] = |
| *[ − 12, 6] = [ − 8, 4] |
| | 3 | |
a − 2 = − 8 i b + 3 = 4
a = − 6 i b = 1
S
2 = ( − 6, 1)
============
11 lut 23:10