Pochoda.
Pasik: u {x3−8}{x2} Słabo widać wiec rozpiszę to tak: − x3−8 / x2
Jak wyliczyć z takiego ustrosjtwa pochodną? Potrzebuję to do monotoniczności ale wychodzą mi
jakieś kosmiczne liczby gdy staram się to przeliczyć z wzoru f
'(x)/g(x)=f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x)g(x)2
wychodzi mi: 3x4−2x3−16 / x3 gdy wolfram alpha wypisuje: (16/x3) − 1
11 lut 20:26
kochanus_niepospolitus:
| | x3−8 | | (3x2)*x2 − 2x*(x3−8) | | 3x4 − 2x4 + 16x | |
( |
| )' = |
| = |
| = |
| | x2 | | x4 | | x4 | |
| | x4 + 16x | | 16 | |
= |
| = 1 + |
| |
| | x4 | | x3 | |
| | x4+16 | |
jednak ja bym pozostawił w postaci |
| jeżeli dalej masz badać monotoniczność (bo |
| | x4 | |
mianownik wtedy NA PEWNO jest dodatni i się nim zajmować nie będziesz przy badaniu
| | W(x) | |
monotoniczności funkcji f(x) −−− ogólna zasada przy funkcji typu f(x) = |
| ) |
| | Q(x) | |
11 lut 20:39