Ciągłość funkcji.
Uneur: Trzeba mi wyliczyć granicę, (wraz z obliczeniami, nie trzeba pisać limesa byle by obliczenia
były po kolei)
limx→5 (2x−1)/(x−5) x
0=5
Pomóżcie proszę
11 lut 20:00
kochanus_niepospolitus:
a to granicy w punkcie (lewo i prawostronnej) liczyć nie potrafimy?
11 lut 20:02
Metis: No i w czym problem ?
Trzeba liczyć tylko granice jednostronne.
11 lut 20:02
Metis:
11 lut 20:03
Uneur: potrafimy tylko nwm jak to rozbić..

tu nie trzeba wyliczać lewej i prwej bo to jedno tyczy
się obu
11 lut 20:03
kochanus_niepospolitus:
| | 2x−1 | | 9 | |
limx−>5− |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x−5 | | 0− | |
| | 2x−1 | | 9 | |
limx−>5+ |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | x−5 | | 0+ | |
ot ... cała filozofia
11 lut 20:03
kochanus_niepospolitus:
trzeba ... bo granica lewostronna ≠ prawostronna
11 lut 20:03
Uneur: ale w tym sęk że powinna wyjść konkretna
bo potem muszę przyrównać do f(5)=9 i wykazać że dla 5 funkcja nie jest ciągła
11 lut 20:04
Uneur: a zaopniałem dodać warunek że x≠5 dla tego ciągu
11 lut 20:05
kochanus_niepospolitus:
kuźwa ... wystarczy pokazać, że lewostronna ≠ prawostronna ... to już jest warunek
wystarczający na to, że funkcja f(x) NIE JEST ciągła
11 lut 20:07
kochanus_niepospolitus:
i to nie jest ciąg tylko funkcja
11 lut 20:07
Uneur: aha ^^
11 lut 20:08
kochanus_niepospolitus:
i taka uwaga na przyszłość ... jeżeli masz do policzenia granicę funkcji w danym punkcie ZAWSZE
liczysz granice jednostronne

Potem sprawdzasz czy lewostronna = prawostronna ... i dopiero wtedy można napisać że granica
funkcji w tym punkcie istnieje (w przeciwnym razie granica funkcji w danym punkcie NIE
ISTNIEJE)
11 lut 20:09
kochanus_niepospolitus:
a po drugie −−− jeżeli wychodzi Ci granica +/−∞ to chyba oczywiście, że (jaki by f(5) nie był)
ta funkcja nie będzie ciągła w x=5
11 lut 20:10
Uneur: Dzięki wielkie

teraz sobie przypomniałem że rzeczywiście były dwustronne liczone

nie wiem
co mi się ubzdurało...
11 lut 20:15