Oblicz całkę oraz zapisz liczbę Z3 w postaci trygononometrycznej
Gman: Kompletnie nie wiem jak te zadania zrobić. Proszę o pomoc.
a)
∫10[∫2xx(x2+y2)dy]dx=?
b)z3=1+√3i
11 lut 19:39
Qulka:
liczysz wewnętrzną całkę
x2y+y3/3
podstawiasz granice
2x3+8x3/3 − x3 − x3/3 = x3+7x3/3
liczysz zewnętrzną całkę z poprzedniego wyniku
x4/4 + 7x4/12
podstawiasz granice
1/4+7/12 − 0= 10/12
11 lut 19:45
Gman: Nie rozumiem za bardzo. Jest najpierw dy wiec x dajemy przed całkę i potem podstawiamu 2x i x
dla [y]2xx +[1/3y3]2xx?
11 lut 19:53
Qulka: z=2(cos(π/3) + i sin(π/3))
11 lut 19:54
Qulka: nie wyciągasz x przed całkę tylko liczysz całkę traktując go (x2) jak stałą
11 lut 19:55
Gman: A dobra już troche ogarniam. Dzięki.
11 lut 20:17