Ciągłość funkcji
Uneur: Zbadaj czy funkcja f(x)=limn→∞(3nx+4)/(nx+2), gdzie x∊R, jest ciągła w punktach −1, 0, 1
Proszę pomóżcie. Nie wiem nawet jak zacząć
11 lut 19:32
Godzio:
Dla x = −1 granica to 3
Dla x = 1 granica to 3
f(x) = 3
Funkcja nieciągła w 0
11 lut 19:34
Uneur: A mógł byś powiedzieć jak to liczyć?
11 lut 19:35
Uneur: za n podstawiasz?
11 lut 19:38
kochanus_niepospolitus:
liczysz tą granicę (wychodzi lim ..... = 3 ... czyli f(x) = 3)
podstawiasz x=−1 i sprawdzasz jaka będzie granica
podstawiasz kolejne 'iksy' i sprawdzasz co wyjdzie ... musi wyjść za każdym razem '3'
11 lut 19:40
Uneur: Oki dzięki
11 lut 19:45
Uneur: a jeszcze pytanko w podstawie limesa co ma być ? x→∞ czy n→−1 (w zależności co licze)?
11 lut 20:21
kochanus_niepospolitus:
ma być n−>
∞
11 lut 20:26
kochanus_niepospolitus:
| | (3nx+4) | |
f(x)=limn→∞ |
| |
| | (nx+2) | |
więc:
| | (3n*(−1)+4) | |
f(−1) = limn→∞ |
| |
| | (n*(−1)+2) | |
| | (3n*2+4) | |
f(2) = limn→∞ |
| |
| | (n*2+2) | |
itd.
11 lut 20:27
Uneur: o fuckk ...

to ja już wszędzie dałem x−>
∞ dzięki wielkie

. Czyli nie ma znaczenia co
wyliczam, a ważne co podstawiam?
11 lut 20:29
Uneur: za co podstawiam*
11 lut 20:29