Napisz równanie parametryczne ruchu obiektów w przyjętym układzie współrzędnych.
Mati: Witajcie. Takie zadanko

Z punktu A w kierunku punktu B wyrusza obiekt z prędkością początkową V
A = 2 m/s i
przyśpieszeniem a
A = 5 m/s
2
Po czasie Δt = 2s z punktu B oddalonego o 34m od A wyrusza obiekt z prędkością początkową V
B =
6 m/s i przyśpieszeniem o wartości a
B = 1m/s
2.
Napisz równanie parametryczne ruchu obiektów w przyjętym układzie współrzędnych. Oblicz czas i
miejsce spotkania. (odległość od punktu A)
Obrazek:
http://s5.ifotos.pl/img/apng_seepapp.png
Jak się za to zabrać?

x(t) = x
0 − V
0 (t − t
0) +
12a (t − t
0 )
2 − to jest równanie parametryczne w ruchu
jednostajnie przyśpieszonym, prawda?
Ktoś pomoże?
Mati: x
A (t) = 2 * t + t
2
x
B (t) = 34 + 6 * (t − 2) + 2 (t − 2)
2
x
B (t) =34 + 6t − 12 + 2t
2 − 8t + 8
x
B (t) = 2t
2 + 6t + 22
Takie coś? I co dalej?
x
A = X
B
2 * t + t
2 = 2t
2 + 6t + 22
2t + t
2 − 2t
2 − 6t − 22 = 0
− t
2 − 4t − 22 = 0
Δ = b
2 − 4ac = (−4)
2 − 4 * (−1) * (−22) = 16 − 88 = − 72
Nie spotkają się?