matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prawdziwosc tożsamości
pawel:
Wykaż prawdziwość tożsamości
1− tg
2
α
1 − 2sin
2
α =
1+ tg
2
α
help me
11 lut 19:15
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
sin
2
α
tg
2
α =
cos
2
α
więc:
cos
2
α
sin
2
α
1
1+ tg
2
α =
+
=
cos
2
α
cos
2
α
cos
2
α
natomiast:
cos
2
α
sin
2
α
cos(2α)
1−tg
2
α =
−
=
<wzór na cosinusa
cos
2
α
cos
2
α
cos
2
α
podwojonego kąta> pozostaje tylko poskracać cos
2
α i skorzystać z INNEGO wzoru na cosinusa podwojonego kąta i koniec zadania
11 lut 19:18
pawel:
dzieki wielkie
11 lut 19:45