Wyznacz n
nie: Dla pewnej liczby naturalnej n zachodzi równość:
1*2*3*...*(n−1)*n=215*36*53*72*11*13
Jaką liczbą jest n?
11 lut 19:06
Janek191:
Czy prawa strona jest dobrze przepisana ?
11 lut 19:11
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy:
n! = 215*36*53*72*11*13
no to co z tego odczytujemy:
1) NA PEWNO n≥13 (bo występuje w rozkładzie na czynniki pierwsze liczby n!
2) Na pewno n< 2*13 = 26 (bo 13 występuje tylko raz)
3) Nawet n<2*11 = 22 (analogicznie do (2) )
4) Na pewno n≥2*7 = 14 i n<21 (analogiczne rozumowanie jak wcześniej)
5) Na pewno n≥15 i n<20 (analogicznie do poprzednich ... chodzi o 'występowanie' liczby 5)
6) Na pewno n≥18 i n<21 (analogicznie do poprzednich ... chodzi o 'występowanie liczby 3)
więc mamy, że albo n=18 albo n=19
Jednak musi być n≠19 ... dlaczego? Bo 19 NIE MA w rozkładzie liczby n! (a przecież były w
rozkładzie 19!) ... a więc n=18.
Koooniec.
11 lut 19:12
nie: Tak, pomyłka, powinno być 215
11 lut 19:22
Godzio:
Chyba jednak to nie 18 bo nie mamy 17.

Odp. 16
11 lut 19:25
kochanus_niepospolitus:
Kuźwa ... faktycznie ... błąd jest w 'występowaniu' cyfry 3

w końcu 9 = 3
2 
cholera

A z lenistwa nie chciało mi się liczyć dwójek (bo tutaj pamiętałem o tym, że będzie 2
2, 2
3,
itd.

)
11 lut 19:27
Godzio:
Mamy n liczb. Rozważmy dwa przypadki.
n jest nieparzyste
Wtedy n − 1 jest parzyste i mamy
| n − 1 | | n − 1 | | n − 1 | | n − 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = 15 /*16 |
| 2 | | 4 | | 8 | | 16 | |
8n − 8 + 4n − 4 + 2n − 2 + n − 1 = 15 * 16
15n − 15 = 15 * 16
n − 1 = 16
n = 17 −−− brak 17 więc n musi być parzyste wtedy
Wtedy n − 1 jest parzyste i mamy
Podobnie jak wyżej n = 16
Dlaczego nie ma podzielnych przez 32? Bo nie ma liczby pierwszej większej od 13
11 lut 19:31
Godzio: Nie doprecyzowałem. każda liczba podzielna przez 4 dodaje nam kolejne 2, podzielna przez 8
kolejne 2 itd.
11 lut 19:32
nie: proszę jeszcze raz
11 lut 19:35