Marysia
nie: Marysia rozcięła kwadratową kartkę papieru na dwa jednakowe prostokąty. Każdy z nich złożyła
tak, że otrzymała powierzchnie boczne dwóch różnych graniastosłupów prawidłowych
czworokątnych. Suma objętości tych graniastosłupów jest równa 375cm3. Ile wynosi pole kartki,
którą Marysia miała na początku?
11 lut 19:02
Janek191:

V
1 = x
2*4 y
V
2 = y
2*4 x
4 x
2 y + 4 x y
2 = 375
oraz
4 x = 8 y ⇒ x = 2 y
zatem
4*4 y
2*y + 4*2y*y
2 = 375
16 y
3 + 8 y
3 = 375
24 y
3 = 375 / : 3
8 y
2 = 125
( 2 y)
3 = 125
2y = 5
y = 2,5
czyli
8 y = 8*2,5 = 20
Odp. 20 cm.
=========
11 lut 19:21
Janek191:
Pole kartki
P = 202 = 400 [ cm2]
11 lut 19:23
Janek191:
?
11 lut 19:40