statystyka
aga:): oblicz t xw jest srednią ważoną danych
xw=8
liczba 6.5 9
waga 2 t
11 lut 18:55
aga:): ta liczba i waga to tabelka
11 lut 18:56
kochanus_niepospolitus:
a więc:
| 6.5*2 + 9*t | |
| = 8 −> 13 + 9t = 16 + 8t −> t = .... ile  |
| 2+t | |
11 lut 18:57
aga:): 17?
11 lut 19:13
kochanus_niepospolitus:
policz jeszcze raz
11 lut 19:14
aga:): kurde nie wiem

serio...
11 lut 19:16
aga:): z matymy to u mnie ciezko
11 lut 19:16
kochanus_niepospolitus:
13 + 9t = 16 + 8t .... wszystko z 't' na jedną stronę ... wszystko 'bez t' na drugą
piszesz
11 lut 19:19
aga:): to będzie 13+16=9t+8t
29=17 t?
11 lut 19:22
kochanus_niepospolitus:
emmm ... a jak przenosisz z jednej strony na drugą to co robisz 'ze znakami' ?
11 lut 19:23
aga:): no zmieniam

ehhe
11 lut 19:25
kochanus_niepospolitus:
więc jak powinno to prawidłowo wyglądać ?
11 lut 19:25
aga:): ej no ja tyle siedze nad tym

potrzebuje gotowe zad bez nauki serio
11 lut 19:25
aga:): ja już nic nie wymysle dziś mam dość tej matmy
11 lut 19:26
aga:): 29−17
11 lut 19:26
aga:): bo mam jeszcze jeden przykład
11 lut 19:27
kochanus_niepospolitus:
a UJ mnie obchodzi, że ty gotowca potrzebujesz
11 lut 19:29
kochanus_niepospolitus:
tym bardziej ode mnie gotowca nie dostaniesz i zrobię wszystko, abyś na tym forum dzisiaj nie
dostała gotowca do tego zadania.
11 lut 19:29
aga:): czyli jak to ma być ? tak jak napisałam
11 lut 19:29
aga:): to nie ma być gotowiec to jest zad które mamy zrobić .
ale ja nie wiem czy bd to kminic i o to tu chodzi no chyba ze masz czas żeby mi to tlumcazyc to
dla mnie super
11 lut 19:31
kochanus_niepospolitus:
nie ... nie tak jak napisałaś
wracasz do: 13 + 9t = 16 + 8t i prawidłowo 'przenosisz na strony'
ale obawiam się, że skoro tego nie potrafisz to też nie masz bladego pojęcia skąd to się w
ogóle wzięło.
11 lut 19:31
kochanus_niepospolitus:
"potrzebuje gotowe zad bez nauki serio" ... czyli chcesz GOTOWCA dostać od nas (gotowe
rozwiązanie, co by tylko przepisać je na jutro)
11 lut 19:32
aga:): no to się wzielo wcześniej z tego co było mnożone tak ?
11 lut 19:32
kochanus_niepospolitus:
tak ... a skąd się pojawił 'to pierwsze'? (odpowiedź ... ze wzoru na wyliczenie średniej
ważonej)
11 lut 19:34
aga:): czekaj

to będzie tak ;
11 lut 19:34
aga:): to bd −8t+9t
11 lut 19:37
kochanus_niepospolitus:
nom ... czyli co będzie pisała?
11 lut 19:37
aga:): =13−16 ? nie wiem kurde
11 lut 19:37
aga:): −1=−3?
11 lut 19:40
aga:): /(−1)
11 lut 19:40
kochanus_niepospolitus:
−1
t = −3 ... czyli t =
11 lut 19:40
aga:): =3
t=3?
11 lut 19:41
kochanus_niepospolitus:
dokładnie ... z bóle ... ale zrobiłaś zadanie
11 lut 19:42
kochanus_niepospolitus:
z bólem*
11 lut 19:42
aga:): serio

dzięki

a pomożesz mi to teraz napisac do kupy?
11 lut 19:42
aga:): i mam jeszcze 1 przykład jak bym mogla prosić o pomoc
11 lut 19:43
aga:): od samego początku mam to przepisywac?
11 lut 19:45
kochanus_niepospolitus:
do kupy ... no to zaczynasz od napisania:
podstawiasz ... wymnażasz i przenosisz na strony

Tak jest ... masz to przepisać od samego początku ... a tak naprawdę to co na samym początku ja
napisałem i dodać t=3
11 lut 19:46
aga:): 13+9t=16+8t
13−16−(−1)=−3/(−1)
−1t=−3
t=3
tak o ?
11 lut 19:49
aga:): pomożesz mi z 2 przykładem ?
11 lut 19:49
aga:): tu jest ze xw=7,5
liczba 9 t
waga 0,1 0,3
11 lut 19:51
kochanus_niepospolitus:
no to analogicznie:
| | 9*0.1 + t*0.3 | |
7.5 = |
| |
| | 0.1+0.3 | |
czyli:
| | 4 | | 1 | | 3 | |
7.5* |
| = 9* |
| + t* |
| //*10 |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
7.5 = 9 + 3t
........co tutaj będzie

.... = 3t
więc:
t = ....
11 lut 19:55
kochanus_niepospolitus:
oczywiście pomyłka ... po przemnożeniu przez 10 miało być:
7.5*4 = 9 + 3t
11 lut 19:56
aga:): 30=9+3t i teraz to liczyc
11 lut 20:02
aga:): znaczy przenieś te liczby
11 lut 20:03
kochanus_niepospolitus:
tak
11 lut 20:08
aga:): 30−9=3t?
11 lut 20:09
aga:): nie zle
11 lut 20:09
aga:): nie zle
11 lut 20:10
aga:): nie zle
11 lut 20:10
kochanus_niepospolitus:
dobrze ... i dalej
11 lut 20:10
aga:): teraz musze podzielić prze to t ? czy nie
11 lut 20:12
kochanus_niepospolitus:
nie no ... dzieli przez '3' ... aby było <coś> = t
11 lut 20:13
aga:): czyli 30−9=3t/3
t=30−9
t=21?
11 lut 20:15
kochanus_niepospolitus:
aga ... kuźwa ... dzielisz OBIE STRONY równania przez 3 ... a nie tylko jedną
11 lut 20:15
aga:): 30−9/3?
11 lut 20:17
aga:): to t=7?
11 lut 20:17
aga:): mowilam od początku ze bd ciężko ze mna hehe
11 lut 20:18
aga:): ?
11 lut 20:24
kochanus_niepospolitus:
tak jest ... t=7 to jest rozwiązanie
11 lut 20:25
aga:): a mogę to zapisac tak 30−9=3t
21=3t/3
t=7
11 lut 20:27
Uneur: możesz
11 lut 20:28
kochanus_niepospolitus:
tak ... nawet tak będzie lepiej
11 lut 20:28
aga:): dzięki super
11 lut 20:28
aga:): za pomoc
11 lut 20:28
aga:):
11 lut 20:29