Jołjoł
Robbertoo: Wyznacz sumę wszystkch liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 i niepodzielnych
przez 7.
DZIĘKUJE!
11 lut 18:52
kochanus_niepospolitus:
I za co niby nam dziękujesz?
Za to, że miałeś możliwość napisanie tych paru słów i czekasz teraz na gotowca?
Za to nie musisz dziękować.
11 lut 18:53
kochanus_niepospolitus:
Możemy Ci pomóc rozwiązać ... naprowadzić ... ale gotowca nie dostaniesz
11 lut 18:54
Robbertoo: Podpowiesz czy nie zabardzo ?
11 lut 18:57
Robbertoo: Suma liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 :
2+4+6+...+1000=2+10002⋅500=2505002+4+6+...+1000=2+10002⋅500=250500
Wśród nich jest 71 takich, które dzielą się przez 7. Ich suma to:
14+28+...+994=14+9942⋅71=3578414+28+...+994=14+9942⋅71=35784
No to suma liczb naturalnych parzystych nie większych od 1000 takich, które nie dzielą się
przez 7 wynosi
250500−35784=214716
Dobrze ?
11 lut 18:58
kochanus_niepospolitus:
najmniejsza liczba naturalna (nieparzysta) podzielna przez 7 ... to 7 ... kolejna taka liczba
będzie o 14 większa (czyli 21).
więc masz policzyć sumę takich oto liczb: 7, 21, 35, ....
Jak trafnie zauważyłeś ... masz tutaj do czynienia z ciągiem arytmetycznym o ogólnym wzorze:
an = 7 + 14*(n−1)
I teraz:
1) Wyznacz największy wyraz tego ciągu, którego wartość będzie jednak mniejsza od 1'000
2) Policz Sm ; gdzie 'm' wyliczyłeś w pkt (1)
3) Kooooniec
11 lut 19:00
kochanus_niepospolitus:
cholera ... źle przeczytałem treść zadania

"2+4+6+...+1000=2+10002⋅500=2505002+4+6+...+1000=2+10002⋅500=250500" <−−− co to jest ?
11 lut 19:01
Robbertoo: nie kumam w chuj
11 lut 19:13
kochanus_niepospolitus:
ja nie kumam co tutaj napisałeś ... o co Ci tutaj chodziło?
11 lut 19:13
Robbertoo: No właśnie ni wiem
11 lut 19:13
Eta: Dobrze :
250 500−35 784= 214 716 suma takich liczb
11 lut 19:38