log
bartek: cześć
mam do obliczenia logarytm
log
40,0625
wiem, jak go rozwiązać, ale chciałbym aby ktoś pokazał mi "swój" sposób na szybkie a przede
wszystkim skuteczne obliczenie takich przykładów
11 lut 18:41
Benny: | | 5 | | 1 | |
0,0625=10−1*0,625=10−1* |
| = |
| |
| | 8 | | 16 | |
11 lut 18:43
Eta:
..= −2
11 lut 18:43
Benny: 
dla
Ety za krótsze rozwiązanie
11 lut 18:44
bartek: a np
log
√3√9
liczba logarytmowana pierw TRZECIEGO stopnia z 9

jest jakiś inny sposob na ten przykład niż sprowadzanie do potęg 3?
11 lut 18:48
Eta:

dla
Benny za "dowcipność"
11 lut 18:49
Benny: | | 2 | | 4 | |
log√33√9=2* |
| log33= |
| |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 18:50
Eta:
| | 2 | |
log31/2 (32/3)= |
| *2=...... |
| | 3 | |
11 lut 18:52
bartek: tak potrafię rozwiązać, ale chodziło mi o to czy jest jakiś inny sposób
11 lut 19:01
Benny: log
√33√9=x
√3x=
3√9
3
x/2=3
2/3
11 lut 19:03
bartek: a jak zapisac poprawnie rozwiązanie tego przykładu?
logx3=12
11 lut 19:07
Benny: x≠1, x>0
x1/2=3
x=9
11 lut 19:08
bartek: a trzeba użyć znaku : ⇔ czy nie?
11 lut 19:11
bartek:
11 lut 19:42