asypmtota
stivi łonda : f(x)= √2x2+8x
Jak wyznaczyć z tego asymptoty? Pionowych jest brak, D=R natomiast a= 2 ale b nie chce mi wyjść
11 lut 18:38
Janek191:
Dziedzina źle

Ma być 2 x
2 + 8 x ≥ 0
11 lut 18:40
Janek191:
a = √2
11 lut 18:43
11 lut 18:44
Jack: Dziedzina :
2x2 + 8x ≥ 0
x (2x+8) ≥0
2x(x+4) ≥ 0
x ∊ (−∞; −4> U <0;∞)
11 lut 18:44
Janek191:
| | 2 x2 + 8 x − 2 x2 | |
√2 x2 + 8 x − √2 x = |
| = |
| | √2 x2 + 8 x + √2 x | |
| | 8 x | | 8 | | 8 | |
= |
| = |
| → |
| = 2√2 |
| | √2 x2 + 8 x + √2 x | | √2 + 8x + √2 | | 2√2 | |
y =
√2 x + 2
√2 − asymptota ukośna prawostronna
11 lut 18:53
Janek191:

y = −
√2 x − 2
√2 − asymptota ukośna lewostronna
11 lut 18:58
Janek191:
?
11 lut 19:00