rozwiąż równanie
luk_15: Rozwiązać w ℂ
|ez|=|e−z|
11 lut 18:36
yyhy: |ez|=ex
|e−z|=e−x
gdzie z=x+iy
czyli x=0
zatem z=Imz
11 lut 18:40
luk_15: Dlaczego |e
z|=e
x 
Co się dzieje z e
iy
11 lut 19:31
yyhy: ez=ex+iy=exeyi=ex(cosy+isiny)
|ez|=ex=eRez
11 lut 19:32
luk_15: Wiem własnie że e
z można tak rozpisać, ale i tak nie wiem co z tą częścią cosy+isiny
11 lut 20:45
yyhy: ez=r(cosy+isiny) gdzie r=ex
ez=rcosy +irsiny
|ez|=√r2cos2y+r2sin2y=√r2(cos2y+sin2y)=√r2*1=r
11 lut 20:49
luk_15: Już wszystko rozumiem

Dziękuję
11 lut 20:58