Jak to rozwiązać?? :)
Kamil:
Liczby −3, x, y tworzą rosnący ciąg geometryczny. Liczby te, w podanej kolejności, są
jednocześnie pierwszym, siódmym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego.
Znajdź liczby x i y.
11 lut 18:24
Janek191:
− 3, x, y − c. g. więc x
2 = − 3 y
− 3 , x , y − wyrazy c, arytmetycznego
x = − 3 + 6 r
y = − 3 + 8 r
zatem
( − 3 + 6 r)
2 = − 3*( − 3 + 8 r)
9 − 36 r + 36 r
2 = 9 − 24 r
36 r
2 −12 r = 0
3 r
2 − r = 0
r*( 3 r − 1) = 0
więc
| | 1 | | 1 | |
y = − 3 + 8* |
| = = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
11 lut 18:35
Eta:
−3, −1, −1/3
11 lut 18:35
Jack: zadania tego typu rozwiazujesz z wiedzy o ciagach
ciag arytmetyczny −> jesli mamy kolejnewyrazy ciągu np. a,b,c
to : 2b = a+c
ciąg geometryczny −> ta sama zasada −> np. a,b,c
to : b2 = a*c
a więc
−3, x ,y −> ciąg geometryczny czyli :
x2 = −3y
hmm, akurat kolejnych arytm. tu nie ma
a = −3
a + 6r = x
a + 8r = y
stąd
{6r − 3 = x
{8r − 3 = y
{x2 = − 3y
11 lut 18:36
Kamil: Dziękuję

Przy układzie równań brakowało mi x
2 = − 3y
11 lut 19:01