Rachunek prawdopodobieństwa
Dexxxxter: W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, w drugiej urnie są 2 białe i 3 czarne kule.
Rzucamy kostką do gry.Jeżeli wyrzucona liczba oczek jest parzysta,
to losujemy po jednej kuli z każdej urny,w przeciwnym wypadku losujemy bez zwracania
dwie kule z pierwszej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul w różnych kolorach.
Nie zgadza mi się mój wynik.
Z moich (nieprawidłowych

) obliczeń wynika, że prawdopodobieństwo, że ze nieparzystych
wychodzi prawdopodobieństwo
| 3 | | 12 | | 54 | |
| + z parzystej |
| , czyli razem |
| |
| 10 | | 25 | | 100 | |
z cyfr nieparzystych kostki:
| 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 120 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| =0,3 |
| 2 | | 5 | | 2 | | 2 | | 5 | | 4 | | 400 | |
z parzystych cyfr kostki:
| 1 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 12 | |
| * |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| 2 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
ktoś widzi błąd?