Równanie stycznej
pB: Współczynnik kierunkowy stycznej do paraboli y=x2−2x jest równy 6. Wskaż równanie tej
stycznej.
A. y=6x+6
B. y=6x−6
C. y=6x−16
D. y=6x+16
11 lut 17:51
Janek191:
6 x + 6 = x2 − 2 x
x2 − 8 x − 6 = 0 Δ = 64 − 4*1*(−6 )≠ 0
−−−−−−−−−−−−−
6 x − 6 = x2 − 2 x
x2 − 8 x + 6 = 0
Δ = 64 − 4*1*6 ≠ 0
−−−−−−−−−−
6 x − 16 = x2 − 2 x
x2 − 8 x + 16 = 0
Δ = 64 − 4*1*16 = 0
Odp. y = 6 x − 16
================
11 lut 18:18
pB: Dziękuję bardzo za wytłumaczenie
11 lut 18:45
Janek191:
Lub
f '(x) = 2 x − 2 = 6 ⇒ x = 4
f(4) = 8
oraz dla x = 4 jest y = 6*4 − 16 = 8
11 lut 18:48