Graniastosłupy
bedor: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna jest dwa razy dłuższa od krawędzi
podstawy. Oblicz sin kąta między przekątną ściany bocznej a przekątną podstawy, wychodzącymi z
tego samego wierzchołka.
11 lut 17:36
dero2005:

d = a
√2
| | a | |
w = √(2a)2 + (d2)2 = |
| √14 |
| | 2 | |
k =
√a2 +(2a)2 = a
√5
11 lut 21:02
Eta:
dero się machnął w rachunkach
Mnie wyszedł:
11 lut 21:23
dero2005:
Jak to dobrze @Eta że istnieje druga instancja, która czuwa
| | 3 | |
w = √(2a)2 + (d2)2 = |
| a√2 |
| | 2 | |
11 lut 21:40
Eta:
11 lut 22:17