Istotność
Bogna: Sprawdzenie rozwiązania
Zakład L otrzymuje od zakładu N prety stalowe ktorych srednica powinna wynosci 1m
. Odbiorca L zgłosił reklamacje że pręty są za krótkie. wylosowana 10 pretów ich długości
to: 96,97,98,99,99,100,100,101,101,102 [cm] czy można uznać reklamacje odbiorcy L za
słuszną? do weryfikacji hipotezy przyjąć poziom istotności 0,05 oraz założyć że rozkład
długości prętów jest normalny.
H0 m=100
H1 m<100
−
x = 99,3
−
suma (xi− x)2 = 32,1
odchylenie standardowe 1,889
z= 99,3−1001,889 *√9 = −1,11
k=1,833
obszar krytyczny (−nieskończoność); −1,833
−1,11 nie należy do przedziału nie ma podstaw do reklamacji
11 lut 17:25