matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
asd
olekturbo:
o kątach a,b,y trójkąta ABC wiadomo, że B = 2a, y = 3a. Wynika stąd, że trójkąt ABC jest prostokątny. Ale dlaczego?
11 lut 16:36
iryt:
α+2α+3α=180
o
6α=180
o
α=30
0
3α=90
o
⇔ΔABC jest trójkątem prostokątnym.
11 lut 17:06