prostokat
koko: w prostokacie ABCD mamy |AB|=12 i |BC|=8 . Oblicz odleglosc wierzcholka B od prostej AC
11 lut 16:35
M:
20 maj 06:55
Mi Ka:
`
Można wrzucić w uklad współrzednych i policzyc ze wzoru na odleglośc punktu od prostej
albo
AC=
√122+62=
√144+64=
√208=4
√13
4
√13*BE=96
| 96 | | 96*√13 | | 24*√13 | |
BE= |
| = |
| = |
| |
| 4√13 | | 52 | | 13 | |
Bo odległość punktu B od prostej AC to jest po prostu wysokośc w trójkącie ABC
20 maj 10:02
krecik:
| 8 | | h | |
albo |AC| = √ 122 + 82 i |
| = |
| |
| |AC| | | 12 | |
20 maj 10:23
zielony berecik:
20 maj 10:39