Oblicz wartość wyrażenia
Dartpizza: Cześć właśnie robiłem parę zadań z f.trygonometrycznych i nie wiem czy je poprawnie zrobiłem
Oto równanie
cos3αcosα+sin3αsinα
a)cos4α b)sin4α c) cos2α−sin2α c) sin2α
Takie były możliwe opcje a mój wynik to cos4α−sin4α
(cos2αcosα−sin2αsinα)cosα+(sin2αcosα+sinαcos2α)
(cos3α−3sin2αcosα)cosα+(3sinαcos2α)sinα
cos4α−3sin2αcos2α +3sin2αcos2α−sin4α
cos4α−sin4α
11 lut 15:39
Janek191:
cos4 α − sin4 α = ( cos2 α − sin2α)*( cos2 α + sin2α) = cos2 α − sin2 α
bo
cos2 α + sin2 α = 1
11 lut 15:41
Dartpizza: O bosz ale jestem ślepy....
Dzięki za pomoc
11 lut 15:45