Pilnie potrzebuję rozwiązania, z góry dziękuję za pomoc.
Paweł : Oblicz granicę ciągu:
11 lut 15:36
Janek191:
| | 3*3n − 3n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 8*4n − 0,5*4 | | | |
więc
n→
∞
11 lut 15:46
Paweł : Wielkie dzięki choć właśnie zauważyłem, że popełniłem błąd przepisując bo w mianowniku powinno
być:
22n+3−2n−1 . początek się nie zmieni a potem będzie pewnie 2n−2−1 tylko potem chcąc
wyciągnąć najwyższą potęgę przed nawias wychodzą mi głupoty...
11 lut 15:59
Janek191:
| | 3*3n − 3n | | | |
an = |
| = |
| |
| | 8*4n − 0,5*2n | | | |
więc
| | 3*0 − 0 | | 0 | |
lim an = |
| = |
| = 0 |
| | 8 − 0 | | 8 | |
n→
∞
11 lut 16:12
Paweł : Dzięki
11 lut 16:25
Janek191:
TAM BYŁO DZIELENIE LICZNIKA I MIANOWNIKA PRZEZ 4n
11 lut 16:32