Granice Pochodne Dziedzina
Medzel: Witam forumowiczów, przygotowuje się do egzaminu z matematyki, i mam problem z paroma
zadaniami. Wystarczy mi w sumie tylko wskazać droge, choć nie przecze, że jeśli chodzi o
matematyke, to można powiedzieć, że jestem jaroszem. Mianowicie:
1.Rozwiąż sin2x+sinx=2cos
2x+cosx −> mnożyłem, dzieliłem, wyciągałem cosinusy i sinusy i w
żadnym wypadku nie widziałem w tym większego uproszczenia. Moze jakaś podpowiedź?
| | 2n−1 | |
2.lim |
| i ten cały nawias do potęgi 2n−1 |
| | 2−2n | |
x−>nieskończoności
11 lut 15:32
Janek191:
1. sin 2 x = 2 sin x*cos x
więc
2 sin x*cos x + sin x = 2 cos
2 x + cos x
sin x*( 2 cos x + 1) = cos x*(2 cos x + 1)
(2 cos x + 1)*( sin x − cos x) = 0
2 cos x = − 1 lub sin x = cos x
cos x = − 0,5 lub sin x = cos x dokończ
11 lut 15:36
Janek191:
Czy z. 2 jest dobrze przepisane ?
11 lut 15:38
Medzel: tak, limes przy n dążącym do nieskonczoności z tego co tam podane i to wszystko do potęgi 2n−1
11 lut 15:43
Janek191:
z.2
Ten ciąg nie ma granicy,
11 lut 15:48
Janek191:
| 2 n − 1 | | 2 n − 1 | | 2 − 1n | |
| = |
| = |
| → − 1, gdy n →∞ |
| 2 − 2n | | − 2n + 2 | | − 2 + 2n | |
11 lut 15:50
Medzel: | | 2 | | 2 | |
Janek191 −> Z cosx=−0.5 rozwiązanie wyszło mi: x= |
| π+k*2π oraz x=− |
| π+k*2π. Nie mam |
| | 3 | | 3 | |
natomiast pomysłu kiedy sinx=cosx... choć czuje ze rozwiązanie jest proste
11 lut 15:51
Janek191:
11 lut 15:53
Medzel: | | 2n−1 | |
lim ( |
| )2n−1 Wybaczcie za zwkłoke ale musiałem rozszyfrować te znaki tutaj XD |
| | 2−2n | |
n→
∞
11 lut 15:57
piotr: wyrażenie pod granicą w nieskończoności przybiera wartości zespolone
11 lut 16:12
ICSP: Dlaczego zespolone ?
11 lut 16:13