funkcja odwrotna
uczesie: Wyznacz funkcję odwrotną do danej funkcji
y= 2x + 1
Dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
11 lut 15:20
Jerzy:
2x = y − 1 , x = log2(y−1)
11 lut 15:22
Janek191:
2x = y − 1
log2 2x = log2( y − 1)
x = log2 ( y − 1)
Po zamianie zmiennych
y = log2 ( x − 1) ; x > 1
===============
11 lut 15:23
uczesie: Dzięki wielkie
11 lut 15:31
5-latek: Witam Panow

Nie chce być skrommy

ale zescie pominęli bardzo wazna rzecz .
czy dziedziny obu funkcji sa jednakowe ?
12 lut 09:04
Janek191:
Nie są
12 lut 09:25
Jerzy:
Janek napsał: x > 1
12 lut 09:37