Rozwiąz układ metoda macierzy 2x+3y=1 2x+2z=3 3y+z=0 mam problem poniewaz meto
ijum: Rozwiąz układ metoda macierzy
2x+3y=1
2x+2z=3
3y+z=0
mam problem poniewaz metoda gussa ostatni wiersz wszedzie 0 i niewiem jak to zrobić
11 lut 15:17
Benny: Zrób tak:
W1−W2, a później W3−W1
11 lut 15:23
ijum: czyli wyzerowac 2 wiersz i przepisac 3 i dopiero potem 3 do 2 wiersza ale przez co mnozyc przez
0?
11 lut 15:24
ijum: moze mi ktos zrobic bo niewiem z 3 wierszem co robic
11 lut 15:26
Benny: Nic takiego nie napisałem...
Wiersz pierwszy minus wiersz drugi, później wiersz trzeci minus wiersz pierwszy.
11 lut 15:32
ijum: wychodzi takie cos
2 3 0 1
0 −3 0 2
0 0 0 0
i jak dalej
11 lut 15:53
ijum: 3 wiersz jest cały zero
czyli z niewiem jak obliczyc
11 lut 15:53
Benny: Nie jest zrobione tak jak napisałem, bo dostałem inną macierz.
11 lut 15:57
...: 2 3 0 |1
2 0 2 |3
0 3 1 |0
11 lut 15:59
ijum: mozesz mi to rozpisac bo niewiem te normalne macierze gdzie zera nie wychodza to dobre wyniki
po sprawdzeniu a tutaj nic niewiem
11 lut 16:02
ijum: gausem trzeba schodki zrobic czyli
2 3 0 1
w 2 wierszu tez pierwsze 0 musi byc
musi byc
11 lut 16:04
iryt:
2 3 0 |1
2 0 2 |3
0 3 1 |0
−−−−−−−−−−−−−−
w
2−w
1
2 3 0 |1
0 −3 2 |2
0 3 1 |0
−−−−−−−−−−−−
w
3+w
2
2 3 0 |1
0 −3 2 |2
0 0 3 |2
=====
11 lut 16:37
...:
2 3 0 |1
2 0 2 |3 W(1)*−1
0 3 1 |0
2 3 0 |1
0 −3 2 |2 W(3)*−2
0 3 1 |0
2 3 0 |1
0 −9 0 |2
0 3 1 |0 W(1)*−1
2 3 0 |1
0 −9 0 |2
0 0 1 |0
z=0, −9y=2 , 2x+3y=1
11 lut 16:42
11 lut 16:59
...: 2 3 0 |1
0 −9 0 |2
0 3 1 |0
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
y=− |
| , 3*− |
| =− |
| +z=0 z= |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
11 lut 17:15