monotonicznosc i ekstrema
niunia: witam mam problem z rozwiązaniem jednego zadania z monotonicznosci.
Dziedzina funkcji wyszla mi R, a dziedzina pochodnej R / {0,2}
w rozwiązaniu jak rysuje przyblizony wykres pochodnej to nanosze czesc wspolną tych 2 dziedzin
czyli R/{0,2} ?
i rysując wykres pochodnej przecinam os x tylko w miejscu zerowym czyli 1, czy inaczej?
bo w rozwiazaniu od nauczycielki mam, żeby rysując wykres pochodnej nanisc dziedzine R a 0 i 2
potraktowac jako miejsca zerowe czego kompletnie nie rozumiem
bardzo prosze o pomoc
11 lut 15:03
Jerzy:
Pokaż funkcję
11 lut 15:12
niunia: 3√(x2−2x)2
11 lut 15:20
PW: A po co rysujecie wykres pochodnej? To niepotrzebna strata czasu. Interesują nas tylko
przedziały, na których f'(x) > 0 lub f'(x) < 0 oraz punkty, w których f'(x) = 0 (w tych
punktach funkcja f może, choć nie musi, osiągać ekstremum lokalne).
Rzeczywiście f(x) = 0 dla x1 = 0 oraz dla x2 = 2, co jest oczywiste. Informacje te pozwalają
lepiej narysować wykres funkcji f.
11 lut 16:58