Trzy kobiety i czterech mężczyzn ustawia się w kolejce
Justyna: Trzy kobiety i czterech mężczyzn ustawia się w kolejce. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wszystkie kobiety staną obok siebie.
11 lut 14:58
Benny: 7 osób może premutować ze sobą na 7! sposobów
Trzy kobiety potraktujmy jako jedną osobę.
Mamy więc 5 osób, które permutują na 5!.
11 lut 15:00
Jerzy:
| | 5*3!*4! | | 1 | |
Nie tak....= |
| = |
| |
| | 7! | | 7 | |
11 lut 15:10
Justyna: można trochę jasniej bo niestety nic nie rozumiem
11 lut 15:25
Jerzy:
3 kobiety ustawiamy na 5 miejscac, permutujemy 3! i permutujemy mężczyzn 4!
11 lut 15:28
Benny: Czemu 3 kobiety na 5 miejscach?
11 lut 15:30
Janek191:
kkkmmmm
mkkkmmm
mmkkkmm
mmmkkkm
mmmmkkk
więc
I A I =5 *3 ! * 4 !
11 lut 15:32
Benny: W sumie może być, nie patrzyłem tak na to
11 lut 15:32