;
Piotrek: W(x)= −x3−x−6
czy teraz powinienem to podzielić przez x+2 ?
ale jak dzielę wychodzą mi głupoty
gdy zapiszę sobie −x2 to wyjdzie mi
−x3−x :x+2
−(−x3−2x2)
a z tego wyjdzie 2x2−x ? a w książce wychodzi −2x2−x
11 lut 13:20
Piotrek: nie umiem tego dokladnie zapisac, moglby mi to ktoś podzielić ?
11 lut 13:21
jakubs: Jakie polecenie ?
11 lut 13:21
Jerzy:
A dlaczego dzielisz przez x + 2 ?
11 lut 13:36
PW:

W(−2) = 4
W(−1) = − 4
Pierwiastek leży w przedziale (−2, −1)
Dokładniejszy rachunek:
W(−1,6) = − 0,304
W(−1,7) = 0,613
Pierwiastek leży w przedziale (−1,7, −1,6). A już (− 1,63) to bardzo ładne przybliżenie.
Pytanie − do czego jest Ci potrzebny ten pierwiastek? Jeżeli masz podać jego dokładną wartość,
to są odpowiednie wzory na liczenie rozwiązań równania trzeciego stopnia. Jeżeli tylko po to,
żeby narysować przybliżony przebieg wykresu, to wystarczy.
11 lut 15:23