Metoda podstawiania oraz przeciwnych wspolczynnikow
Tom: Mógłby ktoś pomóc rozwiązać te 2 przykłady metoda podstawiania oraz przeciwnych
współczynników ?
A)
y−0,1x=0
y−1/3=0
B)
2y−1=c
6y−3x=3
Nie bardzo to rozumiem
11 lut 12:28
11 lut 12:32
Tom: Ja ogarniam te metody tylko nwm jak rozwiązać te przykłady .
Po to napisałam czy ktoś pomoże .
11 lut 12:37
Tom: Napisałem *
11 lut 12:40
5-latek: No przecież a) to metoda podstawiania
wyznaczasz y z drugiego równania i wstawiasz do 1 równania
To chyba potrafisz zrobić
Drugi układ jest dobrze przepisany ?
11 lut 12:44
Tom: Takro zrobiłem w tym drugim nie ma być (c)
Tylko x
11 lut 12:54
5-latek: {2y−1=x
{6y−3x=3
Metoda przeciwnych wspolczynnikow
{2y−x=1
{6y−3x=3 (mnoze 1 równanie przez (− 3)
{−6y+3x=−3
{ 6y−3x=3 dodaje 1 równanie do drugiego
===============================
0 + 0 =0
czyli 0=0 ( to jakie jest równanie ?
11 lut 13:02
5-latek: Czyli układ jest jaki ?
11 lut 13:06
Tom: Równanie jest spełnione przez każde liczbe
Układ jest układem nieoznaczonym czyli ma nieskończenie wiele rozwiązań..
Opisanie jest proste
11 lut 13:18
5-latek: Na zdrowie

Na mnie już czas
11 lut 13:20
Domi: ☺👍👏
11 lut 13:21
Tom: Dziękuję za pomoc
11 lut 13:22